Hoppa till sidans innehåll

Utrustning och slipning


Det är viktigt att åkaren har bra utrustning för att så roligt som möjligt på träningen.
 

Klädsel

Använd mjuka och varma kläder som det är lätt att röra sig i. Undvik helst bylsig overall och jeans. Glöm inte vantar. Naturligtvis måste du använda hjälm i skridskoskolan!
  

Bra skridskor

När barnen börjar i skridskoskolan är det viktigt att skridskorna är bra och fungerande redan från början eftersom barnens framsteg är mycket beroende av skridskornas kvalité. Många av de frågor som ställs av de som är nya i klubben gäller just skridskor.

Alla tränare arbetar först med att lära barnen att stå riktigt det vill säga så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Det är av stor betydelse för den fortsatta träningen.

Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Vanliga "fritidsskridskor" är olämpliga att åka på då de är mjuka som handskar och inta orkar hålla vristen rak. Dessutom har dessa "fritidsskridskor" ofta en så dålig skena att det blir sämre resultat av träningen.

Det kan också vara skadligt för fötter och vrister att stå snett hela träningspasset. Eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor om man inte kan hålla den rak. Andra skäl till att barnen står snett eller har svårt att lära sig att åka är att skridskorna är för stora eller för löst knutna.
 

Vilka skridskor rekommenderas?

Det allra bästa redan från början är en ”riktig” konståkningsskridsko för nybörjare. En sådan skridsko uppfyller de krav på stadighet som nämns ovan. Dessa skridskor finns inte att köpa i vanliga sportaffärer. Nedan kan du läsa vilka märken vi rekommenderar samt var de finns att köpa.
Graf
Risport
Wifa
Skridskorna finns ett antal så kallade nybörjarmodeller. Dessa är Graf-Bristol, Wifa-Prima och Risport-Laser. Nybörjarmodeller av skridskor levereras ofta med en enklare standardskena av modellen "fiesta" eller liknande. Skridskor av bra kvalité är ganska dyra att köpa. Eftersom barnens fötter växer fort så är det kanske frestande att köpa för stora skridskor, som sedan räcker ett tag. Men detta kan innebära att barnet också får svårare att lära sig att åka. Naturligtvis så ska det finnas ett visst fritt utrymme i skon, men mer än cirka 1,5 cm är inte att rekommendera.

 

Hyra skridskor

Klubben tillhandahåller ett begränsat antal skridskor för uthyrning i storlekarna 28 - 36. Kontakta klubben via mail.

 

Skridskoskötsel - slipning

Använd alltid skydd på skridskorna utanför isen!
Torka av skridskorna med en mjuk trasa efter åkningen och förvara dem i en tygpåse.
Slipa ofta – minst 2 gånger per termin! OBS! Skenan ska slipas med "skålslipning".

 

Här kan du köpa eller slipa dina skridskor med skålslipning:

Skridsko-Johan
Holbergsgatan 47, Islandstorget, Bromma
Telefon 08-87 33 70

Teijas Skateshop
Birger Jarlsgatan 104, Stockholm
Telefon 08-15 75 28

Norrköpings Skateshop
Glimmervägen 15, Sollentuna

TC sliperi
Stationsvägen 28, Stuvsta
Telefon 08-774 39 10

Rolf Sandberg
Trollbäcken
Telefon 08-712 46 39 (ring före besök)

Uppdaterad: 08 JAN 2018 21:50

Postadress:
Nacka Teamåkningsklubb - Konståkning
Skarstedt, Vallvägen 38
13235 Saltsjö-boo

Kontakt:
Tel: 0706602540
E-post: This is a mailto link

Se all info