Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hasse Ericsson Nacka teamtrofé 2011

Späckad planering för säsongen 12/13

27 SEP 2012 11:59
Ömma fötter, skridskor som känns för små och stela leder. Så känns det nog för många åkare när de samlas i ishallarnas omklädningsrum när säsongen drar igång.
  • Skapad: 27 SEP 2012 11:59

Nu börjar skridskosäsongen i och med att Skridskoskolan och alla teknikgrupper drar igång för fullt i Björknäs islada vecka 39. Men många åkare i teknikgrupper och synkroteam har tränat under den så kallade försäsongen som började i slutet av augusti.

Klubbens planering presenterades vid styrelsemötet i juni. Fokus är att utvecklas på befintlig nivå och man räknar med en mindre ökning av antalet åkare under säsongen. 

- Nacka Teamåkningsklubbs syfte är att erbjuda skridskoskola, synkro och isdans, säger Karin Skarstedt, ordförande i Nacka TK. Vi sätter barnen i centrum - huvudsaken är att barnen har roligt och får uppleva glädjen i att kunna åka skridskor, utifrån sina egna förutsättningar och vilja. Därför ska det finnas möjlighet att åka både som nybörjare, fortsättare och att satsa mer på konståkning och tävla.

Nyheter i Skridskoskolan

Skridskoskolans grupper har bytt namn så att namnen ska stämma med skridskomärkena. Från och med i höst börjar man i Grön grupp och fortsätter i Orange grupp. Fortsättningsgrupperna heter Blå, Gul och Röd grupp. 

En annan nyhet är att röd grupp i Skridskoskolan får möjlighet att åka upp till tre timmar i veckan. Det är bra för barn som vill åka lite mer och som är sugna på att på sikt träna i teknikgrupperna.

Läs mer i separat artikel om Skridskoskolan

Teknikgrupperna

I teknikgrupperna tränar man i allmänhet flera gånger per vecka och många timmar utöver fyspass och markträning.

Vissa pass tränar man synkro, andra pass tränar man teknik. De flesta åkare i teknikgrupperna är också med i synkroteamen, vissa kombinerar synkro med singel och solodans, andra åker enbart singel eller isdans.

Teamen

Klubbens två egna team – Team Crystal och Team Caprice - kommer att utvecklas under ledning av sina tränare under säsongen. Klubben fortsätter också sitt samarbete med Stockholms juniorteam Team Moonlights.

Team Crystal - debutantteam för yngre åkare med grundtest. De tränar två-fyra timmar/vecka och deltar på klubbens uppvisningar och tävlar i Stockholmsdistriktet.

Team Caprice - ungdomsteam består av åkare som tränar minst fyra timmar/vecka. Teamet planerar att vara med på 3-4 tävlingar under säsongen, minst två utanför Stockholmsdistriktet och övriga i Stockholm.

Team Moonlights – enda juniorteamet i Stockholm, i ett samarbete mellan Nacka TK och DIF Konståkning. Nacka TK fortsätter att stötta med åkare och tränare från egna teamet samt med istider. Team Moonlights tränar en gång i veckan i Nacka.

- Vi är så glada över teamens framgångar förra säsongen och ser verkligen fram emot den här säsongen. säger Karin Skarstedt. Satsningen på Team Moonlights, Stockholms enda juniorteam är långsiktigt viktig. Med ett juniorteam kan vi behålla åkare inom sporten som behöver mer utmaning än vad ungdomsteamet kan ge.

Detaljplanering för teamen inför tävlingssäsongen pågår för fullt och presenteras senare. 

Singel och solodans

Alla åkare i klubbens teknikgrupper tränar inte synkro utan singel och solodans. En del av teamåkarna kompletterar också med det. Därför planerar klubben också för singel och isdansverksamhet (solo eller par).

Läger

Klubben planerar läger under säsongen där åkarna kan arbeta intensivt med skridskoåkningen under en helg. Lägren innefattar både istid, markträning fyspass och ibland dans.  

  • Helgläger under hösten för nybörjar-, ungdoms- och juniorteam
  • Miniläger för debutantteamet Crystal och ungdomsteamet Caprice

 - Lägren brukar vara mycket uppskattade och ger en rejäl skjuts i åkningen - samtidigt som man har roligt, säger Karin Skarstedt.

Tävlingar och uppvisningar

Klubben har ansökt om att få anordna en stjärntävling för synkro och isdans i början av december. Stjärntävlingen kommer i så fall ingå i en serie synkrotävlingar anordnade av flera klubbar i Stockholmsdistriktet.

Klubbens åkare har också möjlighet att tävla i singel under förutsättning att det passar in i teamverksamheten. Klubben står för en anmälningsavgift per säsong.

Även denna säsong planerar klubben att ha en jul- och en våravslutning med uppvisning för föräldrarna. Juluppvisningen blir den 16 december, 11-12.30 i Björknäs ishall.

Utbildning av tränare

En förutsättning för en bra verksamhet med barnen i centrum är utbildningen av tränarna. Tränarna utbildas kontinuerligt och denna säsong planeras för synkro- och ledarskapsutbildningar.

Skribent: ChB

Postadress:
Nacka Teamåkningsklubb - Konståkning
Skarstedt, Vallvägen 38
13235 Saltsjö-boo

Kontakt:
Tel: 0706602540
E-post: This is a mailto link

Se all info