Hoppa till sidans innehåll

Föreningspolicy


Det ar viktigt att alla barn och ungdomar känner sig trygga när de deltar i idrott. Att leda andras barn och ungdomar innebär ett stort ansvar. Att vara föreningsledare och tränare innebär att man behöver ha fler kunskaper än enbart idrotten.

Nacka Teamåkningsklubb, Nacka TK, har genomfört ett arbete i värdegrundsfrågor i samarbete med SISU och har av Nacka kommun 2013 utsetts till Utmärkt förening. Det är en kvalitetsutmärkelse för att stimulera föreningar att utveckla verksamheten så att den blir mindre sårbar och tryggare for medlemmarna.

I värdegrundsarbetet utarbetades en föreningspolicy.  Bristande respekt för föreningspolicyn kan innebära uteslutning ur klubben.

Föreningspolicy Nacka TK (docx)

Föreningspolicy Nacka TK 

Alla medlemmar, åkare, ledare och föräldrar i Nacka Teamåkningsklubb har ett stort ansvar att följa föreningspolicyn och att vara förebilder. Ytterst är det styrelsen och ledarna som har ansvaret för att föreningspolicyn är förankrad i klubben och att den följs.

Säkerhet och trygghet

Åkarna ska känna sig trygga på våra aktiviteter. Tränarna utbildas i ungdomars fysiska utveckling och lär sig hur träning ska bedrivas för att undvika skador.

Vår verksamhet bedrivs i kommunens lokaler (ishallar och träningslokaler i skolor) där det finns grundläggande säkerhetsutrustning. Vi har tydliga åkarregler om exempelvis hjälmar och halsskydd som bygger på Svenska Konståkningsförbundets råd och rekommendationer.

Kränkningar och mobbning

Alla åkare ska känna sig välkomna och klubben motverkar aktivt kränkningar, utfrysning och grupperingar som styrs av annat än klubbens övergripande målsättning och värderingar.

Vi sätter barnen i centrum - huvudsaken är att barnen har roligt och får uppleva glädjen i att åka skridskor, utifrån sina egna förutsättningar och vilja. Händelser av detta slag ska tas upp med tränare, lagledare och/eller styrelsen. Berörda åkare och föräldrar kontaktas. Sexuella trakasserier polisanmäls.

Alkohol och droger

Vår verksamhet ska vara fri från alkohol, droger och tobak. Med detta avses alkohol, narkotika, dopning, tobak, snus och energidrycker med åldersgräns. Förbudet gäller både träning, läger och tävling.

Problem ska tas upp med tränare och/eller lagledare samt styrelsen. Berörda åkare och föräldrar kontaktas. Innehav och bruk av narkotika samt dopning polisanmäls.

Svenska Konståkningsförbundet om läkemedel som klassas som dopning 

Inflytande och delaktighet

Vi vill att åkarna tidigt ska ha inflytande i klubben och kunna påverka verksamheten.  Vid 15 års ålder är det åkaren, inte föräldern, som är medlem, röstar på årsmöten och kan väljas till styrelsen. Förälder får gärna vara stödjande medlem.

Vi vill att åkaren ska kunna styra över sin egen utveck­ling och träning och väver därför in kunskap om träningsteknik, kost och hälsa i träningen. Det finns möjlighet att gå utbildningar och att vara tränare i skridskoskolan.

Styrelse och ledare uppmuntras att delta i relevanta utbildningar och kurser.

Jämställdhet

Vi verkar för jämställdhet oavsett nationalitet, etnisk tillhörighet, ålder, kön eller sexuell läggning. Genom Svenska Konståkningsförbundet är klubben ansluten till Riksidrottsförbundet och stödjer deras mål avseende idrott och jämställdhet.

Uppdaterad: 20 SEP 2017 10:34 Skribent: Ch Beck

Postadress:
Nacka Teamåkningsklubb - Konståkning
Skarstedt, Vallvägen 38
13235 Saltsjö-boo

Kontakt:
Tel: 0706602540
E-post: This is a mailto link

Se all info